Pandemia mban të “ngrirë” tregun imobiliar, rriten kërkesat për apartamente në periferi

Tregu imobiliar vijon të përballet me vështirësi .Shitjet mbeten minimale nëse krahasohen me boomin e periudhës para pandemisë. Eksperti në tregun  imobiliar Lefter Sila tregon se aktualisht shitjet janë të pakta dhe kërkohen më së shumti në zonat periferike. Qytetarët janë të detyruar që të blejnë më shtrenjtë një banesë të ndërtuar pas vitit 2015 për disa arsye.

Zona e qendrës mbetet më e shtrentja ndërsa çmimet kanë një diferencë të konsiderueshme nëse krahasojmë ndërtimet sipas viteve të ndërtimit .Blerja nëpërmjet huave bankare vijon që të mbetet  mënyra kryesore për blerjen e banesave  në Shqipëri.

Vështirësitë financiare  për shkak të  pandemisë po  shtojnë ambjentet bosh të  bizneseve.Në kryeqytet shumë biznese kërkojnë ambjente të vogla duke liruar ato të mëdhatë  pai nuk po përballojnë dot qiratë.

Agjentët imobiliar nuk presin ulje të çmimeve në  muajt në vijim pavarësisht ndërtimeve të shumta që po bëhen në kryeqytet.

ARSYET E RRITJES SË ÇMIMEVE PAS VITIT 2015

1.Pronarët e trojeve kanë rritur përqindjen e këmbimit

2.taksa e infrastrukturës nga 4% në 8% në çmimin e shitjes

3.3% e pallatit i jepet bashkisë për ndihmë sociale

4.Shtohet 1 % taksa e kostos së ndërtimit

5.U rrit kosto e ndërtimit për shkak të cilësisë dhe parkimeve nëntokësore

NDRYSHIMI NË ÇMIMET E APARTAMENTEVE

PERIFERI

500 euro m2 – 800 euro m2

UNAZA E VOGËL

1000 euro m2 – 1300 euro m2

QENDËR

1300 euro m2 – 1800 euro m2 – 2000 euro m2

BLLOKU

2500 euro m2 – 3000 euro m2 – 3300 euro m2

 

Marre nga ABC News